Onvoldoende aandacht voor psychische gevolgen ongeval

Woensdag 1 oktober 2014 kopte De Volkskrant: “Psychische schade na ongeluk miskend”. Vaak signaleren artsen niet of niet tijdig dat verkeersongevallen naast lichamelijk letsel ook psychisch letsel veroorzaakt. Het AMC, de VU en het Erasmus MC hebben samen met VeiligheidNL een rapport opgesteld (lees hier dat rapport) waaruit dit volgt. Ook zonder lichamelijk letsel kunnen mensen wel psychisch letsel oplopen bij een verkeersongeval.

Uit het onderzoek volgt verder dat (geschat) elk jaar tussen 140.000 tot 200.000 letselpatiënten te maken krijgen met een Post Traumatische Stress Stoornis, een PTSS.  Dit is een ernstige psychiatrische stoornis die kan optreden na een schokkende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een verkeersongeval, of een ongeval op de werkvloer. Niet alleen het slachtoffer dat wordt aangereden, maar ook getuigen van het ongeval kunnen een PTSS oplopen. Voorbeelden van klachten bij een PTSS zijn: herbelevingen van de gebeurtenis, nachtmerries, ongevalsplek willen mijden en verhoogde prikkelbaarheid.

Met dit rapport in de hand proberen de ziekenhuizen en VeiligheidNL te bewerkstelligen dat al in een eerder stadium aandacht is voor deze klachten, zodat bij slachtoffers ook eerder een PTSS kan worden herkend. Dan kan eerder worden begonnen met de behandeling en is het slachtoffer er (hopelijk) ook eerder weer bovenop.

De Hersteladvocaat heeft ruime ervaring met het helpen van slachtoffers van verkeersongevallen. Bij ons is veel aandacht voor de psychische en sociale aspecten van een verkeersongeval. Wij dragen bij aan het herstel door te zorgen voor de schadevergoeding die nodig is om beter te worden. Met de behandeling van een PTSS gaan kosten gemoeid. Kosten die niet altijd door de zorgverzekeraar worden vergoed. Moet een slachtoffer dan maar met zijn PTSS rond blijven lopen? Nee. Door schadevergoeding te regelen bij de partij die aansprakelijk is voor het ongeval kan toch de behandeling van de PTSS worden gestart. Het slachtoffer kan zo (ook) van zijn psychische klachten herstellen.

Contact

Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 0800-8033, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@dehersteladvocaat.nl.