Een konijn zit in een klein hoekje!

Ongevallen op de werkvloer komen regelmatig voor. Eerder schreven we al een artikel over de aansprakelijkheid van de werkgever (klik hier voor dit artikel). Op 9 januari 2014 deed de rechtbank Rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak in een opmerkelijke zaak (klik hier voor de volledige uitspraak).

Konijn op de weg

Het ging hier om een werkneemster die stelde tegen een konijn te zijn aangereden toen ze op het bedrijfsterrein fietste. Inderdaad, een konijn. Hierdoor was ze ten val gekomen en had ze letsel opgelopen. Voor dit ongeval stelde ze haar werkgever aansprakelijk. Volgens de werkneemster was de werkgever aansprakelijk omdat de aanwezigheid van konijnen in combinatie met een kapotte terreinverlichting zorgden voor een gevaarlijke werksituatie. Verder stelde ze niet door haar werkgever gewaarschuwd te zijn voor het gevaar van overstekende konijnen. Volgens de werkneemster had haar werkgever de gevaarlijke situatie kunnen voorkomen door alle fietspaden af te rasteren.

Oordeel rechter

De rechter ging hier niet in mee. Ten eerste was er wat onduidelijkheid over de doktersbezoeken en de datum van het ongeval, hierdoor twijfelde de rechter of het ongeval wel had plaatsgevonden zoals de werkneemster dat stelde. Maar al zou dit bewezen worden, dan nog vond de rechter dat de werkgever niet aansprakelijk was. Het ging in dit geval om een zeer uitgestrekt bedrijventerrein in een natuurgebied. Daar vind je nu eenmaal konijnen. Theoretisch waren er maatregelen denkbaar, zoals het omheinen van fietspaden met een dichte constructie, maar gelet op de uiterst kleine kans op een aanrijding van een fietser met een konijn staat een dergelijke maatregel niet in verhouding tot het risico, aldus de rechter.

Conclusie

Er is niet altijd een aansprakelijke partij. Soms is sprake van er een ongelukkige samenloop van omstandigheden die niemand te verwijten valt. De Hersteladvocaten weten precies wanneer er een partij aangesproken kan worden voor een schadevergoeding en kunnen u adviseren over de kans van slagen.

Contact

Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 0800-8033, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@dehersteladvocaat.nl.