Chroom-6 ook gebruikt bij treinen

Vandaag verscheen op de website van de NOS een artikel over de schadelijke stof chroom-6. In de omgeving Tilburg zijn honderden mensen mogelijk in aanraking gekomen met deze schadelijke stof. Volgens het artikel van de NOS gaat het in totaal om 581 mensen die tussen 2004 en 2011 oude treinen hebben geschuurd bij een reïntegratiebedrijf voor mensen in de bijstand (dat bedrijf heet tROM). Op deze treinstellen zat de kankerverwekkende stof chroom-6. Chroom-6 is vooral gevaarlijk wanneer de kleine deeltjes worden ingeademd, op de huid komen of worden ingeslikt tijdens het schuren of spuiten van de verf. Bij de oude treinstellen zat zeer waarschijnlijk chroom-6 verwerkt in de oude verflagen dat kon vrijkomen tijdens schuren of doorslijpen. De gemeente Tilburg heeft de betrokkenen inmiddels persoonlijk via een brief op de hoogte gesteld van hun mogelijke contact met de gevaarlijke stof. Ook heeft de gemeente Tilburg een speciale website in het leven geroepen, evenals de NS.

Eerder schreven we op onze website al een artikel over het gebruik van chroom-6 bij Defensie. Daar zat de stof chroom-6 in de camouflageverf die gebruikt werd op bijvoorbeeld straaljagers. Het Ministerie heeft voor het defensiepersoneel dat letsel heeft opgelopen door de gevaarlijke stof een voorschotregeling in het leven geroepen. Op grond van deze regeling kunnen de slachtoffers een voorschot op hun schade krijgen die varieert van € 3.000,- tot € 15.000,-, afhankelijk van de aandoening. Dit bedrag betreft slechts een voorschot. Het RIVM onderzoekt namelijk het verband tussen het werken met de stof en de gevolgen daarvan. Als uit het onderzoek van de RIVM vervolgens blijkt dat er een oorzakelijk verband is tussen een bepaalde ziekte en werken met chroom-6 houdende stoffen (anders gezegd: als de causaliteit vaststaat), dan kun je als slachtoffer een volledige schadevergoeding krijgen.

Of een soortgelijke voorschotregeling ook te verwachten valt bij het mensen in de omgeving Tilburg aan de oude treinen hebben gewerkt met chroom-6, is nog niet duidelijk. Wel is op de website van de NS te lezen dat de NS een Commissie in het leven heeft geroepen die onderzoek doet naar de blootstelling aan de stof chroom-6 en het verband met nadelige gezondheidsrisico’s, zodat de verdere aanpak richting de slachtoffers van chroom-6 kan worden bepaald. In die Commissie zitten onder meer het RIVM, het Bureau Beroepsziekten en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Of er wel of niet een voorschotregeling komt, is nu dus nog niet duidelijk, maar indien uit het onderzoek van de RIVM zal blijken dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de blootstelling aan chroom-6 en nadelige gevolgen voor de gezondheid, zal dat voor de slachtoffers een flinke stap betekenen richting een schadevergoeding.

Contact

Bent u in contact gekomen met chroom-6 en hebt u daardoor letsel opgelopen? Of hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 0800-8033, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@dehersteladvocaat.nl.